DAYANIKLILIK EŞİK PERFORMANS ÖLÇÜM TESTİ UYGULAMALI OLARAK YAPILDI

DAYANIKLILIK EŞİK PERFORMANS ÖLÇÜM TESTİ UYGULAMALI OLARAK YAPILDI
  • Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • 27 Ekim, 2021
DAYANIKLILIK EŞİK PERFORMANS ÖLÇÜM TESTİ UYGULAMALI OLARAK YAPILDI

ALKÜ Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ASBAM) fakültemiz öğrencilerine yönelik eğitimleri kapsamında, dayanıklılık seviyesinin belirlenmesi için kullanılan dayanıklılık eşik performans ölçüm testi ALKÜ spor salonunda uygulamalı olarak yapıldı.

Teste gönüllü olarak katılan sporcunun, aerobik dayanıklılığının belirlenmesi için modifiye mekik koşu testi kullanıldı. Sporcunun performans seviyesine göre başlangıç koşu hızı seçildi ve progresif olarak koşu hızı artırıldı. Her seviyede üç dakikalık koşu tamamlandığında, sporcu bir dakika dinlendi ve bu esnada kan laktat ölçümleri için kan örneği alındı. Test boyunca kalp atım hızları, kalp atım hızı monitörü ile kaydedildi.

Uygulamaya Spor Bilimleri Fakültesine bağlı bölümlerdeki lisans ve lisansüstü öğrenciler gözlemci olarak katıldı. Testi uygulayan ASBAM Müdürü Doç. Dr. Işık Bayraktar tarafından, test süreçlerinin aşamalarında neler yapıldığı hakkında, öğrenciler bilgilendirildi. Antrenörlük Eğitimi bölümünde öğrenim gören bir grup öğrenciyle de dayanıklılık eşik performans ölçüm protokolü sonunda eşik değerler hesaplandı.  Sporcunun anaerobik eşik noktası -literatürde en sık kullanılan ve kandaki laktik asit konsantrasyonu 4mmol/l kabul edilen sabit değere göre- hesaplandı. Öğrenciler, her seviyede (koşu hızında) elde edilen kan laktat değerleri ve kalp atım hızı değerlerini ellerindeki milimetrik kağıtlara kaydederek koşu hızına bağlı kan laktat ve kalp atım hızı eğrilerini oluşturdu. Daha sonra, kandaki laktik asit konsantrasyonu 4mmol/l kabul edilen sabit değere karşılık gelen, eşikteki kalp atım hızı ve koşu hızı değerleri belirlendi. Elde edilen anaerobik eşik noktasındaki kalp atım hızı ve koşu hızı değerlerine göre de beş dayanıklılık bölgesinin antrenmanları hazırlandı.

Öğrencilerimizin teorik derslerde gördüğü bilgilerin, bu tarz alan çalışmalarıyla, elit spor uygulamalarında nasıl kullanıldığını bizzat görerek tecrübe etmesi önemlidir. Benzer uygulamalar için ASBAM eğitimleri kapsamında çalışmalar devam etmektedir.